Інтернет-магазин товарів для ідентифікації тварин

У Луцьку вводять електронну реєстрацію собак

Матеріал сайту http://www.volynpost.com/

 

У Луцьку взялися запроваджувати електронну реєстрацію домашніх собак: після реєстрації господарів переконуватимуть стерилізувати тварин і змусять платити податок.

Таким чином у місті починають реалізовувати рішення міськради, прийняте ще у 2008 році «Про затвердження Правил утримання тварин у місті Луцьку».

Захисники тварин кажуть: такі заходи – єдиний спосіб навести порядок із тваринами у місті. І це ніби й не стане фінансовим тягарем для власників собак.

Саме про це говорили 22 лютого на нараді у луцькій мерії, у якій взяли участь представники луцьких ветеринарних клінік та кінологічних клубів, а також перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, директор комунального підприємства «Ласка», голова Волинського товариства захисту тварин Дана Новарчук та керівник громадської організації «Центр сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин» Віктор Копач.

Ветеринарів міста просили допомогти ввести в дію реєстрацію домашніх тварин, як того вимагає рішення міськради, у яке з 2008 року вже неодноразово вносили зміни й доповнення.

СОБАК РЕЄСТРУВАТИМУТЬ ЛІЦЕНЗОВАНІ ВЕТЕРИНАРИ

Як розповіла директор комунального підприємства «Ласка» Дана Новарчук, собак реєструватимуть у спеціально створеній для цього програмі через інтернет. Поки що уповноважені це робити ветеринари, які мають ліцензію. Згодом, каже Дана Новарчук, до цієї роботи планують залучити і кінологів.

«Коли власник собаки звертатиметься у клініку, ветеринари пропонуватимуть йому зареєструвати пса. Без цього – не матимуть права обслуговувати. А реєстрація займе не більше двох хвилин. При цьому тварині присвоюється оригінальний номер», – каже Дана Новарчук.

Директор підприємства «Ласка» переконує, що ветеринари зацікавлені у реєстрації собак, тому не будуть ігнорувати рішення міськради. По-перше, реєстр собак є, по суті, для них клієнтською базою даних – з історією хвороб й іншими можливостями зручної систематизації. А по-друге, реєстрація собаки дозволить ветеринарам пропонувати власникам собак низку платних послуг. Основні – це чіпування і стерилізація.

«Чіпування і стерилізація собак теж необхідні, і це теж передбачено рішенням міськради. Але ми поки що можемо тільки переконувати власників собак, пояснюючи велику важливість цього. Так, чіп дасть можливість завжди ідентифікувати собаку, якщо та загубилася. А стерилізація – просто необхідна цивілізована умова нормального співіснування собак і людей. Якщо людина хоче розводити собак – вона повинна взяти ліцензію і робити це під наглядом кінологічних клубів», – каже Дана Новарчук.

ЄДИНА БАЗА ДАНИХ

Але крок перший – це реєстрація. Проходить вона за адресою animal-id.info. Реєструвати може як ветеринар, так і власник собаки. Хоча в разі, якщо реєструє тварину власник, то підтвердити правильність реєстрації мусить ветеринар, бо відповідальність – за ліцензованим лікарем.



Цей сервіс – безплатний, пояснює керівник громадської організації «Центр сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин» Віктор Копач.

«В Україні є проблема з базами даних. Нема однієї-єдиної. Тому ми хочемо звести всі ці бази в єдину на animal-id.info. Це міжнародний проект. Це єдина в своєму роді електронна платформа, яка об'єднує в собі базу даних електронної ідентифікації тварин, систему реєстрації та пошуку бездомних і домашніх тварин, сервіс з пошуку сімей для бездомних тварин. Це некомерційний проект. Ми співпрацюємо з національними та міжнародними організаціями. Ця база входить у європейську базу даних», – розповів Віктор Копач.

Важливо, що плату за реєстрацію не встановлюють, вона буде безкоштовною. Аби тільки власники собак виявили бажання зареєструвати своїх улюбленців.

СКІЛЬКИ ПЛАТИТИ І КОМУ?

Подальші ж кроки – нарахування податку на тварину, чіпування і стерилізація – не змусять власників собак багато платити, переконує Дана Новарчук. Поки що остаточно не вирішено, скільки саме змушені будуть платити лучани за своїх домашніх улюбленців. Розмір «собачого» податку залежатиме від розмірів тварини.

За словами Дани Новарчук, обсяг податку сподіваються остаточно сформувати разом з міським обчислювальним центром уже в найближчі місяці. Поки планують так: за маленьку собаку брати 2 гривні щомісяця, середню – 4 гривні, велику – 6 гривень, а за пса дуже великих розмірів – 14 гривень.

Міркують у підприємстві «Ласка» і над запровадженням пільг, наприклад, для пенсіонерів або тих, хто взяв тварину в притулку. Так само можуть бути пільги у послугах із чіпування і стерилізації для тих, хто не в змозі заплатити.

Чіпування і стерилізація – на розсуд власника. Робити це власникам тварин, звісно, рекомендуватимуть, але обов’язковою умовою це не буде. А от податок на тварину, яка зареєстрована, власник сплачувати буде змушений, адже на його адресу приходитиме відповідна квитанція.

Куди спрямовуватиму ці кошти, поки що не вирішено. Дана Новарчук каже: пропонуватиме, аби 1 гривня із «собачого податку» йшла на рахунок КП «Ласка», а решту коштів треба розподіляти на заходи, пов’язані з утриманням тварин в місті. Це невдовзі вирішуватиме обчислювальний центр разом із керівництвом міста.

ДЕ МОЖНА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ПСА?

Реєструвати домашніх улюбленців можна хоч вже, розповідає Дана Новарчук. Працювати з електронною базою на animal-id.info вже погодилися майже всі ліцензовані ветеринари в Луцьку.

Це: 1) Луцька міська державна лікарня ветеринарної медицини, що на вулиці Ковельській, 128а; 2) Ветеринарна клініка «Олтан-вет», що на проспекті Грушевського, 27; 3) Ветеринарна лікарня, що на вулиці Івана Франка, 46; 4) КП «Ласка» (050 67 10 917), у якому опікуни також можуть реєструвати і безпритульних тварин.

Тривають перемовини зі ще однією луцькою приватною ветклінікою «Лапа», яка готова приєднатися до цього проекту, але тільки якщо розробники єдиної електронної бази врахують всі зауваження щодо роботи сайту.

ЩО ДУМАЮТЬ ВЕТЕРИНАРИ?

«Це позитивна ініціатива. В Європі всі тварини зареєстровані, ведеться контроль. Власник не може просто так викинути тварину на вулицю, бо він за неї відповідає. Тому там і нема проблеми з нічийними собаками, там вони не бігають зграями, як у нас. Але реєструвати собак потрібно не тільки в містах, а й у селах. Бо це теж проблема. Якщо технічних проблем не виникатиме, то для нас це тільки зручність», – каже ветеринар Олександр Стариков з клініки «Олтан-вет».

А от лікар з луцького ветеринарного центру «Лапа» Сергій Янко поки не бачить сенсу «реєструвати, аби реєструвати». Мовляв, треба спершу вибрати єдину методику ідентифікації тварин, а їх є чимало. До того ж, це додаткове навантаження ветеринарам, яких, окрім своїх записів у паперовий журнал й внутрішній електронний реєстр, просять заповнювати ще й базу на animal-id.info. Дублювання інформації тільки відбиратиме час, каже Сергій Янко.

«Ми висловили свої зауваження. Якщо їх врахують, якщо в програмний продукт внесуть деякі зміни, то, можливо, клініки й підуть на активну співпрацю. Ми в такому разі теж будемо готові співпрацювати», – пояснив він.

***

За даними захисників тварин, нині лучани утримують приблизно десять тисяч домашніх тварин. Але от офіційно зареєстровано менше тисячі собак. Та й дані про кількість зареєстрованих тварин були актуальні ще за часів мерства Антона Кривицького. Тому тепер ініціатори електронної реєстрації собак сподіваються нарешті навести лад у цій справі. Тільки чи відгукнуться на це лучани?